Skriva personligt brev

Skriva personligt brev är nästan alltid nödvändigt eftersom brevet måste följa med din jobbansökan tillsammans med ditt CV. Brevet måste vara övertygande, kortfattat och unikt för att läsaren ska hålla sig intresserad. Att skriva personligt brev kan tyckas tufft i början, men om du följer denna guide så kommer du lära dig enkla knep för att lyckas med ditt brev.

skriva personligt brev

Att skriva personligt brev handlar om att sälja in dig hos arbetsgivaren

Börja alltid med det viktigaste först i ditt personliga brev. På det sättet slipper du riskera att den som läser ditt brev inte missar det som du egentligen vill lyfta fram. Om du skriver det som gör dig intressant för jobbet först kommer också läsaren bli nyfiken att läsa vidare om dig. Med andra ord gå direkt på vad du kan erbjuda arbetsgivaren och motivera alltid det du påstår. Om du är osäker på hur du ska skriva personligt brev med struktur så kan du ladda ner exempel på sidan personligt brev mall.

Det ska synas i brevet att du pluggat på om företaget

Gör en sökning på företaget som annonserar tjänsten som du ska söka. Ta reda på fakta om företaget som kan vara bra att kunna när du ska skriva ditt personliga brev. Exempel på fakta är företagets konkurrenssituation, produkter, historia, lediga jobb och liknande. Det kommer att märkas i ditt personliga brev att du har engagerat dig och lagt ner tid på din ansökan.

Skriv en rubrik i ditt personliga brev som fångar uppmärksamhet

Tänk på hur kvällstidningar använder rubriker för att få dig att läsa artiklar. På samma sätt ska du fånga en läsares uppmärksamhet i ditt personliga brev. Ofta läser den som är ansvarig för anställningen över hundra brev och troligen läser samma person bara början på ditt brev. Skriv en rubrik som beskriver din kompetens och vilken tjänst du söker. Tänk på att namn och adress inte ska stå överst i ditt personliga brev eftersom texten då konkurrerar med din rubrik om utrymme.

Fundera innan du börjar skriva personligt brev

Innan du börjar skriva personligt brev bör du sätta dig ned med en penna och stryka under de kravönskningar arbetsgivaren har på den person som ska ha tjänsten. Vad är det exakt arbetsgivaren förväntar sig av dig? Skriv i brevet exempel på varför just du uppfyller de kraven. Om arbetsgivaren söker någon som är stresstålig så måste  du förklara i ditt personliga brev hur du är stresstålig och varför? Har du lärt dig hantera stress inom resturangbranschen så skriver du i brevet hur du hanterade den stressen och vad du tar med dig till nya arbetsplatsen.

Kärnan i ett personligt brev är att skriva om varför du valde företaget och tjänsten

Skriv i brevet varför du har valt att söka jobb hos just detta företag. Arbetsgivaren är intresserad av vad som driver dig förutom lönen som du får varje månad. Är det företagets vision du tycker är attraktiv? Är det själva produkten som är intressant och något du kan stå för? Kanske är det något hos företaget som gör att det skiljer sig från konkurrenter? Skriv i det personliga brevet om varför du väljer företaget och du kommer få arbetsgivaren intresserad av dig.